مصرف دارو در دوران بارداری

مصرف دارو در دوران بارداری
در کشور ما که بیشترین سرانه مصرف خودسرانه دارو در دنیا را دارد، خیلی از «مادران باردار» با اطلاعات اندک خود تصمیم به مصرف دارو می گیرند که این امر می تواند در بعضی مواقع به آن ها آسیب بزند و نتیجه ی عکس دهد. در این مقاله بیشتر درباره ی این مساله صحبت کرده ایم.
دکتر شهلا چایچیان،متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه دراینباره گفت:مصرف دارو در بین زنان باردار باید تحت شرایط خاصی باشد،ولی نباید مصرف تمامی داروها را نفی کنیم و بگوییم هیچ دارویی در این زمان نباید مصرف شود.به گفته وی،گاهی هم مصرف دستهای از داروها قبل از بارداری باعث بروز ناهنجاریهایی در جنین میشود مثلا مصرف اسید فولیک ، ۴ ماه قبل از بارداری،نه تنها لازم است بلکه باعث میشود مادر با فقر آهن و عوارض آن مواجه نشود و از احتمال بیماریهای «نقص لوله عصبی» که جزو ناهنجاریهای جنینی است، جلوگیری به عمل آید.
این متخصص زنان و زایمان اظهار میکند:گاهی اوقات براساس نوع بیماری،پزشک داروهای مختلفی را برای زن باردار تجویز میکند که متاسفانه عدهای از آنها با نظرخواهی اطرافیان خود،خودسرانه داروی خود را قطع میکنند،در صورتی که امروزه ثابت شده برخی از داروها به کاهش و حتی عدم سقط جنین،کمک شایانی میکند.
این عضو هیات علمی دانشگاه درخصوص مصرف ویتامین در این دوران میافزاید:مصرف ویتامینها و املاح در ماههای بارداری متفاوت است و پزشک متخصص تصمیم به تجویز و نحوه مصرف میگیرد.
دسته دیگری از داروها که در این ایام مصرف میشوند «آنتیبیوتیکها» هستند،دکتر چایچیان در این باره میگوید:این که انواع مختلفی از آنتیبیوتیکها میتوانند طی زمانهای مختلف بارداری،جنین را دچار عوارض خفیف و یا شدید کند،امری اجتنابناپذیر است ولی در بسیاری از موارد،برای درمان عفونتها،چارهای جز تجویز آنتیبیوتیک به زن باردار نیست.وی در ادامه یادآور میشود: تحقیقات نشان میدهد عفونتهای لثه و دندان در زنان باردار،باعث بروز زایمان زودرس،پارگی زودرس کیسه آب و عوارض خطیر دیگری برای جنین و نوزاد میشود در صورتی که میتوان عفونت لثه را با دوره کوتاهی از آنتیبیوتیک درمان کرد.