مامای همراه شما / پرگ

رژیم غذایی در ماه نهم بارداری

در ماه نهم بارداری چالش هایی وجود دارد که با آن ها مواجه می شوید. در ماه آخر به شدت احساس سنگینی می کنید. اما هیجان و شادی زایمان نیز وجود دارد.

در ماه نهم بارداری چه اتفاقاتی در بدن زن حامله می‌گذرد؟

 به خاطر داشته باشید که در این مرحله از دوران بارداری، رشد کودک درون رحم مادر تقریباً کامل شده و وزن او به سرعت افزایش می‌یابد. اما فراموش نکنید که مغز و ریه‌های نوزاد، به منظور بالغ شدن، باید تا زمان تولد به رشد خود ادامه دهند. با این حال، اگر یک زن باردار بخواهد، هنوز هم می‌تواند از ماه آخر حاملگی خود لذت ببرد، ولی رعایت نکات ساده در روزهای آخر از دوران بارداری زنان اهمیت زیادی دارد؛ یک مادر باید در مورد نحوه مصرف مواد غذایی مختلف به طور کامل احتیاط کند، زیرا سیستم گوارش او به علت افزایش سریع وزن نوزاد دچار فشار شدید می‌شود. به همین دلیل، استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی می‌تواند در ماه‌های آخر از دوران بارداری به مادر کمک کند

تغذیه در ماه نهم بارداری

در این مرحله رشد جنین کامل شده است. وزن او به سرعت در حال افزایش است و مغز و ریه های او در حال کامل شدن است. در این مرحله رژیم غذایی بسیار مهم است. سیستم گوارش شما به دلیل افزایش وزن سریع تحت تاثیر قرار گرفته است به همین دلیل باید رژیم غذایی مناسب و مغذی داشته باشید. در اینجا غذاهای مناسب برای ماه نهم بارداری ذکر شده است:

غلات و نان: ۶ تا ۱۱ وعده در روز
میوه: ۲ تا ۴ وعده در روز
سبزیجات: بیش از ۴ وعده در روز 
لبنیات: ۴ وعده در روز
غذاهای غنی از پروتئین: ۳ وعده در روز
مایعات: حداقل ۲ لیتر آب خالص در روز

غذاهای مناسب این مرحله از بارداری:

هنگامی که غذاهای مغذی و سالم بخورید، بارداری سالم و بی مشکلی خواهید داشت. مشکلاتی مانند یبوست و سوزش معده با مصرف غذاهای مناسب حل می شوند. این کار به رشد بهتر جنین کمک می کند و از بیماری ها جلوگیری می کند. رژیم غذایی مناسب شامل:

– غذاهای غنی از فیبر: مانند سبزیجات، میوه، نان، خرما و …
– غذاهای غنی از آهن: مانند ماهی، مرغ، زرده تخم مرغ، کلم بروکلی، عدس، نخود، اسفناج، توت، سویا و میوه های خشک مانند کشمش و آلو. حداقل روزی سه وعده از غذاهای غنی از آهن مصرف کنید.
– غذاهای غنی از کلسیم: کلسیم در این مرحله از بارداری بسیار مهم است. غذاهای غنی از کلسیم عبارتند از: لبنیات، جو، بادام و کنجد.
– غذاهای غنی از ویتامین ث: ویتامین ث نیز در این مرحله از بارداری بسیار مهم است. غذاهای غنی از ویتامین ث عبارتند از: مرکبات، گوجه فرنگی، توت فرنگی، بروکلی و کلم پیچ.
– غذاهای غنی از فولیک اسید: برای جلوگیری از نقص تولد مصرف فولیک اسید ضروری است. سبزیجات و موز و لوبیا سرشار از فولیک اسید هستند.
– غذاهای غنی از ویتامین آ: اسفناج، هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی.

مواد غذایی که مادر حامله باید در ماه نهم از بارداری، از برنامه روزانه خود حذف کند:

 به خاطر بسپارید که مواد غذایی مختلفی وجود دارند که مادر باید در ماه نهم از دوران بارداری خود از مصرف آن‌ها اجتناب کند. رژیم غذایی مادر در ماه نهم از دوران بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است؛ او باید در مصرف مواد غذایی دقت زیادی بکند. در ادامه این مقاله، مواد غذایی که مادر باید در یک ماه آخر از دوران بارداری خود، قطعاً از مصرف آن‌ها اجتناب کند، برای شما معرفی شده است که عبارتند از:

  • مواد غذایی حاوی کافئین: زن حامله باید از مصرف کل مواد غذایی که حاوی کافئین هستند، اجتناب کند. با این حال، اگر شما به عنوان یک زن باردار نمی‌توانید مصرف این نوع مواد غذایی را کنار بگذارید، بهتر است میزان مصرف این نوع نوشیدنی‌ها در هر شکل از ۲۰۰ میلی‌گرم در روز تجاوز نکند. همچنین، مصرف شکلات‌هایی که حاوی کافئین هستند، باید در ماه نهم از دوران بارداری زنان محدود شود.
  • الکل: مصرف الکل به طور گسترده‌ای در طول دوران بارداری زنان خطرناک است، زیرا عقب ماندگی ذهنی، انجام زایمان زودرس و همچنین بروز طیف گسترده‌ای از نقص‌های هنگام تولد را در نوزادان به دنبال خواهد داشت. به همین علت بسیار، بسیار مهم است که مادر در طول دوران بارداری خود به طور کامل از مصرف الکل پرهیز کند.
  • ساخارین: این ماده یک شیرین‌کننده مصنوعی است که باید در طی دوران بارداری، از رژیم غذایی زنان حذف گردد. در مقابل، هر مادر بارداری می‌تواند با مصرف میوه‌های تازه و آب نبات‌های خانگی، قند مورد نیاز بدن خود و فرزند داخل رحمش را فراهم کند.
  • پنیرهای نرم: این نوع پنیرها مناسب مصرف زنان در دوران بارداری نیستند، زیرا به طور معمول پاستوریزه نشده‌اند و مصرف آن‌ها می‌تواند منجر به بروز عفونت در دستگاه گوارش و قسمت‌های مختلف بدن زنان حامله گردد. بنابراین، تا آنجا که برای شما امکان دارد از مصرف این نوع پنیرها خودداری کنید.
  • مواد غذایی دریایی خام: بسیار مهم است که زنان در دوران بارداری خود از مصرف سوشی خودداری کنند (زیرا بیشتر آن‌ها با ماهی خام که به عنوان ماده اصلی تهیه این غذا محسوب می‌شود، تهیه می‌گردد). همچنین، مصرف دیگر غذاهای دریایی خام مانند صدف نیز برای سلامت مادران باردار و نوزاد درون رحم این افراد بسیار مضر می‌باشد.
  • استعمال توتون و تنباکو: لازم است بدانید که استعمال هرگونه دخانیات در دوران بارداری زنان خطرناک است. بنابراین، اگر به عنوان یک زن باردار سیگاری هستید یا تنباکو مصرف می‌کنید، مهم است که استعمال این مواد را در ماه نهم از دوران بارداری خود کنار بگذارید. یادتان باشد که اگر مادری در دوران حاملگی خود تنباکو مصرف کند، رشد کودک او به تأخیر افتاده و این حالت  می‌تواند به سلامت جنین آسیب شدیدی بزند.

مکمل‌هایی که باید در ماه نهم بارداری خود مصرف کنید:

اگر زنان حامله از رژیم غذایی سالم و متعادل در نه ماه دوران بارداری خود استفاده کنند، تمام  نیازهای تغذیه‌ای بدن خود را به راحتی برآورده خواهند نمود. اما اگر بدن مادر بارداری نتواند مواد مغذی کافی را از برنامه غذایی روزمره دریافت کند، بهتر است او با یک پزشک متخصص زنان و زایمان در مورد مصرف  مکمل‌های مختلف صحبت کند. در ادامه این مقاله، انواع مکمل‌هایی را که برای برطرف نمودن نیازهای بدن زنان در دوران بارداری استفاده می‌شود، بیان نموده‌ایم که به شرح زیر می‌باشند:

  • مکمل کلسیم: اگر شما به عنوان یک زن حامله نمی‌توانید از رژیم غذایی روزانه خود به اندازه کافی کلسیم دریافت کنید، پزشک متخصص زنان و زایمان مصرف این مکمل را به شما تجویز خواهد نمود. همچنین، جالب است بدانید که مصرف این مکمل در مادرانی که از عدم تحمل لاکتوز رنج می‌برند، بسیار مفید و مؤثر خواهد بود.
  • مکمل‌های حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف: مصرف این مکمل به زنان باردار کمک می‌کند تا تمام نیازهای بدن خود به انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف را به راحتی برطرف کنند. همان‌طور که می‌دانید در طول نه ماه دوران بارداری، بدن زنان به ویتامین‌های زیادی نیاز خواهد داشت.
  • مکمل اسید فولیک: یادتان باشد که مصرف اسید فولیک در دوران حاملگی، برای تولید گلبول‌های قرمز سالم در خون مادر باردار و جنین داخل رحم او مفید بوده و از بروز نقایص مادرزادی در نوزادان جلوگیری می‌کند. بنابراین، اگر مادری در دوران بارداری خود  غذاهای حاوی اسید فولیک را به اندازه کافی دریافت نکند، باید با پزشک معالج خود صحبت نموده و مکمل‌های تجویز شده از سوی او را با دقت مصرف نماید.
  • مکمل آهن: همه کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند که مصرف مکمل آهن که حاوی ۲۷ میلی‌گرم آهن است، در دوران  بارداری همه زنان لازم و ضروری است، ولی فراموش نکنید که مصرف این مکمل در سه ماهه دوم و سوم از دوران بارداری از اهمیت خاصی برخوردار است.

در نهایت، به یاد داشته باشید که مصرف مواد مغذی مختلف در طول نه ماه دوران بارداری، مخصوصاً در سه ماهه سوم بارداری  تأثیر مستقیمی بر روند رشد جنین درون رحم شما دارد. از آنجایی که در این دوران دو نفر از یک بدن تغذیه می‌کنند، مسئولیت تأمین ویتامین‌ها و مواد مغذی مختلف، جهت حفظ سلامت خود مادر و بهبود روند رشد نوزاد متولد نشده او، بر عهده بدن مادر می‌باشد که وظیفه بسیار سنگینی است. به همین دلیل، زن باردار برای اطمینان از سلامت خود و جنین داخل رحمش باید تمام مواد مغذی مورد نیاز را از مواد غذایی طبیعی خود دریافت کند تا بتواند علاوه بر تضمین سلامت بدن خود و فرزندش، برای انجام روند زایمان طبیعی قوی باشد.

Back to top