مامای همراه شما / پرگ

سزارین

سزارین یک نوع زایمان غیر طبیعی است که در بین زنان به شدت شایع می باشد.در این روش جراح با ایجاد برشی در دیواره رحم مادر، نوزاد را به دنیا می آورد و زایمان از طریق سزارین با روش های کمتری همراه می باشد.این روش عموما به زنانی که مشکلات پزشکی دارند و یا دوران بارداری سختی داشته اند توصیه می شود .

سزارین در چه مواقعی پیشنهاد می شود

عمل سزارین به توصیه پزشک و در مواردی که مادر یا جنین دچار مشکلات خاصی باشند توصیه می شود. برخی از این مشکلات به شرح زیر می باشند:

در صورتیکه زن باردار قبلا هم عمل سزارین را انجام داده باشد توصیه می شود برای تولد فرزند کنونی اش نیز سزارین شود.

زمانی که نوزاد در رحم مادر مدفوع کرده باشد باید هر چه سریعتر از رحم مادر خارج شود در غیراینصورت جنین خفه می شود. در چنین مواردی که سلامت و حیات نوزاد در خطر است عمل سزارین انجام می شود.

در صورتیکه وزن جنین از چهار کیلو و پانصد گرم بیشترشده باشد عمل سزارین ضروری می باشد چون امکان اینکه رحم مادر وزن نوزاد را تحمل نکند وجود دارد و دراین حالت هم مادر و هم نوزاد آسیب می بینند.

مواقعی نیز وجود دارد که سر جنین با لگن مادر تناسب ندارد و اصطلاحا دیستوشی زایمان اتفاق افتاده است.

زمانی که جنین در حال زجر کشیدن باشد. درد کشیدن او را می توان از طریق تغییر بارز ضربان قلبش که نشان دهنده کافی نبودن اکسیژن خون است متوجه شد. در این حالت مواد زائد خون نوزاد بیش از اندازه شده و عمل باید سریع انجام شود.

عوارض سزارین برای مادر و نوزاد

زایمان غیر طبیعی یا همان سزارین به علت طبیعی نبودنش ممکن است با عارضه هایی همراه باشد. این نوع زایمان با عارضه هایی همراه می باشد که در زیر به برخی از آن ها اشاره خواهیم نمود:

  • عوارض جسمی سزارین برای مادر
  • عوارض جسمی سزارین برای نوزاد
  • عوارض روحی-روانی سزارین بر مادر
  • عوارض روحی سزارین بر نوزاد

عوارض جسمی سزارین برای مادر

با وجود درصد پایین ، اما وجود مرگ در حین عمل برای مادر وجود دارد. باید دقت داشته باشید که احتمال مرگ مادر در سزارین نسبت به زایمان طبیعی قوی تر است. بیشترین خطر برای مادر دوره ریکاوری بعد از عمل است که دوره نقاهتی بسیار طولانی دارد. زیرا در این حالت مادر خون زیادی از دست می دهد. جای زخم در بدن مادر باقی می ماند و تا مدت ها با خارش همراه می باشد. یکی دیگر از این عارضه ها که در بسیاری موارد بسیار خطرناک نیز می باشد مربوط به عوارض بیهوشی می باشد که تا مدتها ی طولانی در بدن مادر باقی می ماند. عمل سزارین حاملگی های آینده را پر خطر می کند و امکان دارد باعث حاملگی های خارج از رحم شود. این عمل ممکن است طول دوره حاملگی بعدی را بیش از اندازه کند یا برعکس باعث زایمان زودرس شود.لازم به ذکر است که احتمال وقوع بیماری هایی شبیه عفونت های مثانه و رحم و آسیب وارد شدن به سیستم ادراری نیز وجود دارد.

عوارض جسمی سزارین برای نوزاد

در روش زایمان غیر طبیعی (سزارین) بیشتر زایمان ها قبل از شروع علائم زایمان واقعی اتفاق می افتد، بنابراین گویا نوزاد به طور عمد بین یک تا سه هفته از زندگی در رحم محروم شده است و این عمل تبعاتی نیز برای نوزاد در پی خواهد داشت. به عنوان مثال چنین نوزادانی بیشتر در معرض چاقی، آلرژی، آسم و دیابت قرار می گیرند. ضمن اینکه در این عمل ممکن است نوزاد در معرض تیغ جراح قرار بگیرد و آسیب ببیند.

عوارض روحی-روانی سزارین بر مادر

یکی دیگر از عوارض اصلی در زایمان با سزارین ، احتمال ابتلا به افسردگی دو قطبی با همان روان پریشی می باشد که این حالت بعد از زایمان به مراتب بیشتر می شود. در این حالت فرد هوش و حواس خود را از دست می دهد و بی قرار و عصبی می شود و گاها حرف های نامربوط و نامفهوم می زند. در این حالت مادر قادر به نگهداری از فرزندش نیست و حتی ممکن است به او آسیب برساند. بنابراین خانواده و اطرافیان باید مراقب مادر و نوزاد باشند و نوزاد را با مادر تنها نگذارند.این خطر در زایمان طببیعی به مراتب کمتر می باشد.

عوارض روحی سزارین بر نوزاد

در زایمان با سزارین نوزاد هم از طریق کمبود واسطه های شیمیایی ضد افسردگی در مغز مادر و عدم انتقال آن به او و هم از طریق انتقال هورمون هایی مانند کُرتیزول که ایجاد اضطراب می کند،می تواند اختلالات اضطرابی و خلقی پیدا کند. در این وضعیت به هم خوردن نظم دوره های بیداری و همچنین خواب نوزاد، اشکال در تغذیه و ناآرامی و بی قراری، و حتی دل دردهای معروف به کولیک نوزادان می تواند افزایش یابد.

تجربیات خود را از جراحی سزارین با ما در میان بگذارید.

برچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top