مامای همراه شما / پرگ

اهمیت تغذیه دوران بارداری

اهمیت  تغذیه در «دوران بارداری»

همین طور که همیشه گفتیم تغدیه در بارداری جز مهمترین بخشهایی است که پدران و مادران باید به آن توجه کنند. تغذیه خانوم «باردار» از اهمیت خاصی بر خودار است.

البته «دوران شیر دهی» و «شیرخواری کودک» از همین اهمیت بر خودار است، رشد «جنین»  بسیار سریع است شاید برایتان جالب باشه بدانید که وزن او از یک گرم در «هشت هفتگی بارداری» به حدود 3200 گرم در «هفته چهلم بارداری» می‌رسد. و از «هفته سوم بارداری» در حدود ۲۵۰ هزار سلول مغزی رشد می‌کنند. جنین برای تکثیر سریع سلولی خود نیازهای ویژه‌ای به انواع مواد غذایی دارد.

غذائي كه در دوران بارداري مصرف مي شود نيازهاي تغذيه اي مادر و همچنين رشد جنين را تامين مي كند. بنابراين دانش مـــادر در زمينه تغذيه و رعايت تنوع و تعادل در اين زمان سهم عمده اي در تامين سلامت جنين دارد زيرا اگر مادر در طول بارداري از مواد مغذي مناسب و مورد نياز جنين استفاده نكند جنين كليه اين نيازها را از ذخائر بدن مادر تامين مي كند و با كاهش ذخائر مادر سلامت او به مخاطره خواهد افتاد.

چرا لازم است که براي بارداري برنامه ريزي کنيم ؟

امروزه متخصصان بهداشت خانواده توصيه دارند که با رعايت برنامه تنظيم خانواده بين تولد فرزندان فاصله گذاري مناسب صورت گيرد. اگر بارداري با برنامه ريزي قبلي صورت مي گيرد بهتر است. پيش از باردار شدن براي اطمينان از سلامت و آمادگي كامل جسماني و مشاوره به مراكز بهداشتي درماني مراجعه کنيد. هدف عمده ازاين مراقبت ها شناسايي خانم هاي باردار مبتلا به سوء تغذيه (لاغر، داراي اضافه وزن يا چاق) و رفع مشكل تغذيه اي و رساندن آنان به محدوده وزن طبيعي و آماده كردن خانم ها براي داشتن يك بارداري ايمن و بدون خطر است.

افراد با ويژگي هاي زير در خطرند و مي بايستي بيشتر مورد توجه قرار گيرند :

۱- افراد با -محروميت اقتصادي، اجتماعي ( چرا ؟)

محروميت هاي اقتصادي و در آمد پايين در بسياري از موارد منجر به کاهش توان خريد مواد غذايي مناسب و با ارزش مي شود به ويژه وقتي همراه دانش کم به ويژه در زمينه تغذيه باشد فرد حتي جايگزين هاي مناسب مواد غذايي جانشان ر ا هم نمي شناسد تا بتواند از آنها استفاده کنند.

2 – افراد با سن كمتر از 18 يا بيشتر از 35 سال ( چرا ؟)

بارداري قبل از سن 18 و بالاتر از 35 سالگي ممكن است بعلت كمي ذخاير بدن مخاطره آميز باشد خصوصا” بارداري در سنين پايين به علت اينکه هنوز رشد مادر تمام نشده است مادر را با مشكل تامين مواد مغذي براي رشد جنين و تامين سلامت خود مادر مواجه مي كند و نتيجه آن تولد نوزاد كوچك با احتمال بالاي ناهنجاري هاي  فيزيكي واختلالات ذهني خواهد بود.

3-خرافــات و باورهاي نادرست غذايي(استفاده از رژيمهاي غذايي عجيب يا محدود از نظرارزش تغــذيه اي) ( چرا ؟)

خرافات غذايي مثل اعتقاد به خوردن پنير و کم هوشي و موارد مشابه باعث مي شود که مادر خود را از منابع غذايي مهمي محروم کند.

4- استعمال دخانيات به مقدار زيادو اعتياد به مواد مخدر و مصرف الكل ( چرا ؟)

مصرف دخانيات و الکل جدا از تمامي عوارض سوءي که بر رشد جنين و ايجاد ناهنجاري ها در او دارد منجر به افزايش نياز برخي ويتامين ها و املاح در بدن مادر شده و نياز ه جايگزيني اين مواد مي باشد.

5- افراديکه چاق يا لاغر هستند. ( چرا ؟)

خانم هايی که در شروع بارداری چاق هستند در معرض خطر افزايش فشار خون  ،ديابت شيرين بارداری و زايمان از طريق سزارين قرار می گيرند.همچنين خانم های چاق مشکلات بيشتری در شيردهی خواهند داشت

6– سابقه بارداري هاي متعدد با فاصله كمتر از 3 سال از زايمان قبلي ( چرا ؟)

اصله گذاري هاي كمتر از 3 سال بين فرزندان به كاهش ذخاير بدني مادر منجر مي شود . بارداري هاي پي در پي و شيردهي منجر به از دست رفتن منابع مادر مي شود . بدون اين كه فرصت كافي براي بازسازي اين ذخاير تامين شود.

برچسب ها: , , ,

Back to top