رژیم غذایی مناسب برای دیابت بارداری
رژیم غذایی مناسب برای دیابت بارداری
اهمیت رژیم غذایی مناسب و سالم در «دوران بارداری» بر کسی پوشیده نیست. اگر «مادر باردار» مبتلا به دیابت باشد طبیعتا برنامه ی غذایی خاص خود را لازم دارد. در این مقاله سعی کرده ایم نکات مفیدی را در این زمینه شرح دهیم تا «مادران باردار» از یک الگوی سالم پیروی کنند.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم در طول بارداری مهم است و مشخصاً اگر زن باردار در روند ابتلا به دیابت بارداری قرار داشته باشد اهمیت موضوع دو چندان میشود.
بالا بودن سطح قند خون میتواند هم برای مادر باردار و هم برای جنین در حال رشد مضر باشد. برای کمک به مدیریت سطح قند خون، این موضوع اهمیت دارد که مقدار، نوع، و تواتر مصرف کربوهیدراتها پایش شود. برخورداری از یک برنامۀ غذایی به آسان شدن این مهم کمک میکند.
خوردن غذاهای دارای شاخص گلیسمی پایین
خوردن غذاهای دارای بار گلیسمی پایین یک عامل حیاتی دیگر در رژیم غذایی دیابت بارداری است.
بار گلیسمیک با ضرب کردن مقدار کربوهیدرات مصرفی در یک نوع مشخص غذا به گرم در شاخص گلیسمی غذا (GI) به دست میآید. عدد به دست آمده تصویر دقیقتری از تأثیر واقعی یک غذا بر قند خون به دست میدهد.
غذاهای دارای بار گلیسمیک پایینتر به شکل کندتری نسبت به کربوهیدراتها (که به طور معمول غذاهای دارای شخص گلیسمی بالا تلقی میگردند) خرد و تجزیه میشوند.
بار گلیسمیک ۱۰ یا کمتر از آن پایین تلقی شده و برای افراد دچار دیابت بارداری که در تلاش برای مدیریت قند خون هستند ایدهآل محسوب میشود.
غذاهای با بار گلیسمی پایین مناسب برای خوردن شامل موارد زیر است:
- نانها و سریالهای غلات کامل ۱۰۰ درصد
- انواع لوبیا
- سبزیجات فاقد نشاسته
- برخی سبزیجات نشاستهدار مثل نخود و هویج
- عدس
- انواع نخود
- برخی میوهها مثل انواع سیب، انواع پرتقال، گریپفروت، هلو و گلابی
پایش مصرف کربوهیدراتها
فاصله قائل شدن بین وعدههای غذایی و میانوعدههای حاوی کربوهیدراتها در سراسر روز میتواند به اجتناب از خیزش قند خون کمک کند. “انجمن دیابت آمریکا” توصیه میکند که زنان دچار دیابت بارداری باید سه وعده غذای کم تا متوسط در طول روز و دو تا ۴ میان وعده در کل روز مصرف کنند.
دیگر راههای کمک به تنظیم قند خون شامل موارد زیر است:
- خوردن صبحانۀ غنی از پروتئین و کربوهیدراتهای حاوی فیبر
- اجتناب از مصرف مقدار زیاد کربوهیدراتها در یک وهله
- ترکیب کربوهیدراتها با پروتئینها یا چربیهای سالم
- استفاده از کربوهیدراتهای حاوی فیبر زیاد
- عدم چشمپوشی از وعدههای غذایی